Dostupni linkovi

Bez dogovora vlade i opozicije u Kairu


Za sada neuspješni pregovori vlade i opozicije nijesu uspeli da udalje demonstrante sa trga Tahrir u centru Kaira.Potpredsjednik Omar Sulejman ponudio je da se formiraju radne grupe koje bi pripremile predloge za izmenu Ustava.

Sa svoje strane, čelnici opozicije predložili su da se odmah uvedu mere za obnavljanje poverenja, uključujući ukidanje vanrednog stanja u zemlji.Predstavnik i dalje zabranjenog Muslimanskog bratstva Mohamad Morsi rekao je da vlada nije prihvatila većinu prijedloga opozicije.

BBC-jev dopisnik u Kairu kaže da je Muslimansko bratstvo, iako veoma uticajno, podijeljeno iznutra i nema jasnu političku platformu.Na trgu Tahrir u centru Kaira u ponedjeljak ujutro je bilo još nekoliko hiljada demonstranata koji su tu proveli noć tražeći odlazak s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Neki su spavali na ceradama oko vojnih trenkova koji blokiraju prilaze Trgu oslobođenja, kako bi spriječili vojnike da ih pokrenu, prenio je AFP.Demonstranti se plaše da bi odlazak vojske ostavio slobodan put Mubarakovim pristalicama. Plaše se i da tenkovi ne oslobode trg od demonstranata.

.U sukobima između snaga reda i demonstranata prve sedmice, zatim između Mubarakovih pristalica i protivnika druge sedmice bilo je 300 mrtvih, prema jednom izvještaju koji Ujedinjene nacije nisu potvrdile, i nekoliko hiljada povrijeđenih, kako su izvjestili zvanični i medicinski izvori.

I ako protesti na trgu Tahrir i dalje traju, život u Kairu se postepeno normalizuje. Ulice su, prvi put u proteklih nedelju dana, pune automobila, a otvorene su i banke. Berza u Kairu biće, medjutim, do daljeg zatvorena.
XS
SM
MD
LG