Dostupni linkovi

Prosvjetari u Srbiji prekinuli štrajk


Vlada Srbije i sindikati prosvjete postigli su večeras dogovor u vezi sa materijalnim položajem prosvjetnih radnika i pozvali škole da od ponedjeljka normalizuju rad.

Na sastanku u Vladi učestvovali su predstavnici Sindikata radnika u prosvjeti, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata "Nezavisnost", javili su beogradski mediji.

Ministar prosvjete Žarko Obradović rekao je da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja budžetskih prihoda povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

"Pozivam sve zaposlene da se od ponedeljka vrate u škole", rekao je Obradović.

On je izrazio očekivanje da će se dogovoru priključiti i Unija sindikata prosvjetnih radnika čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je novinarima da će, prema sporazumu sa Vladom, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodatno biti povećana primanja u zavisnosti od povećanja prihoda u budžetu Srbije.

"Osim redovnog povećanja plata predviđenog zakonom, u zavisnosti od rasta prihoda u republičkom budžetu, dodatno će biti povećane zarade", rekao je Pavlović, dodajući da predstavnici Vlade očekuju da prihodi budžeta budu veći za dva do tri odsto od planiranih.

On je rekao da je sporazumom predviđeno da Vlada prosvjetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu i otpremnine i dodao da se eventualno dodatno povećanje zarada neće odnositi na zaposlene u javnim preduzećima.
XS
SM
MD
LG