Dostupni linkovi

Tihomir Purda postaje igračka


Tihomir Purda iz mladjih dana
Tihomir Purda iz mladjih dana

Tihomir Purda postaje igračka

Kažu da ako ubiješ jednog čovjek postaješ zločinac, ako ubiješ tisuću sa tobom se pregovara.

Pratim ovih dana priču o Tihomiru Purdi, hrvatskom branitelju koga uhapsiše u BiH pa sad ne znaju šta će sa njim. Hrvatska ne može tražiti njegovo izručenje jer nema nikakvog osnova za pokretanje krivičnog postupka. Srbija neće da odustane od svog zahtjeva iako svi elementi govore da se u slučaju Tijomira Purde ponavlja priča o Iliji Jurišiću. BiH nije zaniteresirana za bilo kakvo sudjenje i šta god uradi – pogriješit
će, politički.

Glavna vukovarska ulica, 17-04-1995

Ali, sudbina takozvanih običnih ljudi je ono što me ovdje provocira na priču. Tihomir Purda je tek jedan od mnogih kojeg su dogadjaji odveli u rat, koji je u tom ratu branio ono što je htio braniti (u njegovom slučaju Vukovar) i onda, kad je sve završeno, kad je svoje odradio – zaboravljen je poput silnih onih boraca sa prvih linija u svakoj pojedinačnoj državi.


Neki dan sam dobio slijedeću priču, više ili manje sličnu. Piše mi Džemal Sokolović, iz Norveške, o borcu Armije BiH Branku Erbezu. Sreo ga je u bolnici gdje su zajedno ležali. ¨Pricao nam je o velikom broju Srba u komandnom kadru branilaca Sarajeva, o Prvoj slavnoj pravoslavnoj.¨, piše mi Džemal. Branko je umro u bolnici, zaboravljen od te iste armije BiH.

Ko se sjeća Blaža Kraljevića, Hercegovca ili Josip Reihel Kira, Slavonca, koji su jurili izmedju zaraćenih strana spriječavajući rat jer su im sve strane vjerovale! Ubijeni su, po svoj prilici od ¨svojih¨.

Protesti obitelji nestalih, Banjaluka, 22-11-2010

Iz Banjaluke ovih dana jednu od svojih ¨slavnih¨poruka šalje Milorad Dodik. Ovaj put nisu krivi ni Bošnjaci, ni Lagmudžija, ni medjunarodna zajednica, ni visoki predstavnik nego – demobilisani borci RS! Dodik im poručuje da će ih, ako izadju na proteste radi neisplaćenih boračkih dodataka i naknada za odlikovanja, ukinuti!! Nema više boraca, gotovo. Trebali ste sada više niste potrebni – poručuje vladar.


Hrvatska je znala da Srbija ima na listi sumljivih Tihomira Purdu, sama je slučaj istražila i nije našla dokaza za pokretanje postupka, nije ga ni pokrenula ali nije ni infomirala Purdu da ga druga strana ima na listi. U Armiji BiH su posve zaboravili i Branka Erbeza i njemu slične, u Banjaluci ne mare što borcima vlasti duguju novce.

Purda se optužuje da je ubio dvojicu ranjenika, Ubijanje ranjenika je zločin i ako ga je Purda počinio treba da odgovara. Ali, kako to da Hrvatska nije našla dokaze za to, a Srbija jeste? Purda kaže da je potpisavao priznanja nakon što bio pod torturom!

Kako to da u Srbiji niko ne odgovara što je ubijao ¨tudje¨ ranjenike, a izdaju se potjernice za onima koji su ubijali ¨njene¨ranjenike? Da i ne govorim o tome da Srbija, evo već 16 godina, ¨ne zna¨ gdje su Mladić i Hadžić pa teško da i ima moralno pravo da traži izručenje onih poput Tihomira Purde koji su prava nevinašca u poredjenju sa čitavim jatom generala i oficira bivše JNA koji su pobijali na tisuće civila? Koliko je generala JNA sudio Beograd za recimo isti onaj Vukovar u kojem je Tihomir Purda, navodno, počinio zločin?

Gradjani Zagreba traže oslobodjenje Tihomira Purde, 15-01-2011

Ako Hrvatska kaže da Purda nije počinio zločin, neko jeste! Jer, dvojica ranjenika jesu ubijena.
Suština je u tome da se vlasti igraju politike, uglavnom osudjuju i hapse samo kad moraju. Purda će sada poslužiti vlasti u Hrvatskoj po drugi put. Vlastima dobro dodje da mobiliziraju javnost radi nacionalnog ponosa, izbori su blizu, dobiće se koji glas više. Identičnu igru igraju i u Beogradu, naravno.

Ako se problem želi riješiti nije ga toliko teško riješiti. Zašto, na primjer, gospoda lideri, ako zaista žele da doprinesu miru i pomirenju, ne formiraju jednu ili više komisija koje će po istim kriterijumima, donositi odluke o tome koga se može, a koga ne može suditi, za koga ima, a za koga nema elemenata za podizanje optužnice?

Sve dok se to ne dogodi na granicama će hapsiti Jurišiće i Ganiće iz posve političkih razloga kako se kasnije pokazalo i u jednom i u drugom slučaju. Pa će se svadjati lideri, pa mediji, pa narodi.

Sve preko ledja običnog čovjeka, zvao se on Purda, Kraljević, Kir, Erbez ili bilo kojih od onih demobilisanih boraca iz RS koje će Dodik – ukinuti!

Jer gospoda političari se igraju politike, a tu je običan čovjek, borac, bilo čiji i kako se god zvao - tek igračka.


XS
SM
MD
LG