Dostupni linkovi

Ciklon hara Australijom


Oluja stoljeća za Australce još uvijek traje. Ciklon Yasi je stigao i zahvatio stotine kilometara obale Queenslanda. Australske vlasti prizor dolaska opisuju "zastrašujućim", a radi se tek o rubu ciklona, prenosi agencija Reuters.

Centar oluje je prošao preko većine kopnenih područja. Najveće štete su bile na području grada Townsvillea gdje su zabilježeni valovi visoki 10-ak metara. Prvi izvještaji govore o velikoj šteti, ali nema potvrde o mogućim žrtvama.

Daily Telegraph je objavio kako bi ciklon mogao prouzrokovati štetu od oko 500 milijuna dolara u usjevima šećerne repe i banana.

Na taj način bi se udvostručila šteta prouzročena nedavnim poplavama koje su poharale upravo pokrajinu Queensland. Šteta će biti i veća kada se zbroji šteta koju će Yasi nanijeti australskom turizmu.

Vjetar je u nekim dijelovime Queenslanda dosegnuo brzinu i do 290 km/h. Yasi je bez većih problema kidao krovove s kuća, a najmanje 100 tisuća ljudi je ostalo bez električne energije.

Nakon što je tokom noći po australskom vremenu ciklon prošao preko Queenslanda, australska državna meterološka služba je objavila kako je snaga ciklona Yasi s kategorije 5 smanjen na kategoriju 4. Prema njihovom izvještaju očekuje se kako će ciklon oslabiti sljedećih sati.

Centar oluje je prošao iznad grada Tully. Prvi izvještaji govore kako bi oluja ipak mogla biti nešto slabija nego je najavljeno.

Ipak, još uvijek se strahuje od velikih oštećenja, a neki izvještaji govore kako je palo oko 200 mililitara kiše po metru četvornom u posljednjih nekoliko sati.
XS
SM
MD
LG