Dostupni linkovi

Donatori u Varšavi obećali 78 miliona eura Bjelorusiji


Države članice EU i kandidati za članstvo, SAD i Kanada izdvojili su danas na međunarodnoj donatorskoj konferenciji 78 miliona eura pomoći za demokratske snage u Bjelorusiji.

Konferenciju je organizovala Poljska, u želji da Brisel jasno stavi do znanja režimu bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da su cijena za upotrebu sile protiv opozicije sankcije protiv njega i drugih bjeloruskih zvaničnika.

Istovremeno, običnim građanima Bjelorusije i demokratskim snagama u zemlji biće povećana pomoć međunarodne zajednice.

"Evropska komisija četiri puta će povećati pomoć bjeloruskom građanskom društvu, sa sadašnjih četiri miliona eura na 16 miliona u periodu od 2011. do 2013. godine", rekao je u Varšavi evropski komesar za proširenje Štefan File.

Milioni eura treba da pomognu nezavisnim medijima, nevladinim organizacijama i mladima preko stipendija za bjeloruske studente. EK je obećala i 1,5 miliona evra pomoći progonjenim i šikaniranim predstavnicima opozicije i njihovim porodicama.

File se pridružio apelu Poljske da članice Unije olakšaju putovanja građanima Bjelorusije, dok su njihovi zvaničnici umiješani u brutalnu represiju prema građanima i aktivistima opozicije stavljeni na crnu listu i nepoželjni su u bilo kojoj zemlji EU.
XS
SM
MD
LG