Dostupni linkovi

Državno odvjetništvo traži dopunu istrage o logorima u Srbiji


Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku zatražilo je od istražnog sudije dopunu istrage o ratnim zločinima nad zarobljenicima i civilima u Stajićevu, Begejcima i drugim logorima u Srbiji, saopšteno je u Tužilaštvu

Istraga je obuhvatila generala bivše JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića.

Dopuna istrage povezana je s krivičnim prijavama hrvatskih veterana u kojima se navodi da su im zlostavljači u logorima iznuđivali iskaze pod prijetnjom mučenja, navodi Hrvatska radiotelevizija.

Istražni sudija u Osijeku je 13. januara dostavio tužilaštvu na odlučivanje spis o istrazi koja je vođena protiv Vasiljevića i Živanovića.

Tada je iz osječkog suda saopšteno da je istragom utvrđeno da je najmanje 21 identifikovani logoraš ubijen u logorima kao žrtva sistematskog zlostavljanja i to najčešće pripadnika vojne policije - čuvara u logorima, ali i pripadnika civilne milicije u Begejcima, Stajićevu i Staroj Gradiški.

Aleksandru Vasiljeviću, tadašnjem načelniku uprave bezbjednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, na teret se stavlja da je znao, ali da nije ništa učinio da spriječi zlostavljanje, torture, silovanja i ubijanja u logorima osnovanim u septembru 1991.

Riječ je o logorima u Begejcima i Stajićevu u kojima je komandant bio Živanović, kao i o logorima osnovanim u dijlovima zatvora u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški.

Ti logori su osnovani odlukom Uprave bezbjednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu bivše JNA gdje je načelnik bio Vasiljević, naveo je sud i dodao da je pod kontrolom Vojne policije bivše JNA u njima bilo zatvoreno hiljade civila i vojnih zarobljenika među kojima je bilo i žena i djece.

U istrazi koja je otvorena 2008. ipitano je više od sto svjedoka, među njima i jedan zaštićeni svjedok.
XS
SM
MD
LG