Dostupni linkovi

Ciklon Jasi stigao do obale Australije


Ciklon "Jasi", jedan od najjačih koji je ikada zabilježen u arhivama, zahvatio je danas obalu Australije, a vjetar brzine do 300 kilometara na sat ugrozio je turistička odmarališta.

Ciklon je zahvatio sjeveroističnu obalu Australije u kasnim večernjim satima po lokalnom vremenu.

Rudnici uglja u ovoj oblasti su zatvoreni, a željeznički saobraćaj obustavljen, pošto su zvaničnici upozorili da bi oluja mogla da se probije dublje u kopno i zahvati područja države Kvinslend, koja se još oporavlja od velikih poplava.

Kvinslend ima udio u australijskoj ekonomiji od 20 odsto i 90 odsto u izvozu uglja.

Premijer ove države Ana Blaj izjavila je da je snaga ciklona "bez presedana", da će naredna 24 sata biti veoma teška, te da najteži udar još nije stigao.

"Jasi" je oluja najviše, pete kategorije, a neki je porede sa uraganom "Katrina", koji je nanio veliku štetu u Nju Orleansu 2005. godine.

Inženjeri su upozorili da bi vjetar u centru oluje mogao da raznese kuće koje su građene u skladu sa standardima koji bi trebalo da osiguraju otpornost na udar ciklona.

Vlasti su saopštile da oko 150 000 domova nema električnu energiju. Oluja bi mogla da utiče na rast svjetskih cijena šećera, bakra i uglja.
XS
SM
MD
LG