Dostupni linkovi

WikiLeaks: Al Kaida pokušava da napravi "prljavu bombu"


Al kaida aktivno pokušava da dođe o nuklearnog materijala i regrutuje naučnike da naprave "prljavu" radioaktivnu bombu, navodi se u tajnim diplomatskim dokumentima, koje je objavio "Wikileaks", prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

List navodi da se na sastancima bezbjednosnih službi sugerisalo da su džihadističke grupe veoma blizu "funkcionalnih i efikasnih" bioloških i hemijskih naoružanja koja mogu usmrtiti više hiljada ljudi ukoliko budu aktivirani na Zapadu.

"Vikileks" je "Dejli telegrafu" proslijedio više hiljada povjerljivih američkih dokumenata u kojima se nalaze detalji o međunarodnoj borbi za zaustavljanje širenja nuklearnog, hemijskog i biloškog materijala.

Na sastanku NATO u januaru 2009. godine šefovi odbrana obavijestili su zemlje članica da Al kaida priprema program za "improvizovane prljave eksplozivne naprave" za proizvodnju nuklearnih bombi koje mogu biti upotrijebljene protiv britanskih vojnika u Avganistanu.

Pored velike eksplozije, "prljava bomba" izaziva i višegodišnju kontaminaciju oblasti u kojoj je aktivirana.

Na sastancima je, takođe, govoreno o tome da je u dokumentima pronađenim 2007. godine u Avganistanu otkriveno da je postignut "veći napredak" u oblasti biotrerorizma nego što se to ranije mislilo.

U upozorenjima o švercu nuklearnog materijala, koja su poslata u Vašington iz američkih Ambasada u inostranstvu, navodi se kako su kriminalne i terorističke grupe švercovale velike količine veoma radioaktivnog materijala širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

U upozorenjima je objašnjeno da carinici na udaljenim graničnim prelazima koriste aparate za otkrivanje radijacije da bi otkrili i zapljenili tovare uranijuma i plutonijuma.

Otkriveno je da su teretni vozovi prevozili nuklearni materijal preko granice između Kazahstana i Rusije, te da je visoko obogaćeni uranijum prevožen preko Ugande u autobusu i da je u Lisabonu "sitni kriminalac" ponudio na prodaju radioaktivne ploče ukradene u Černobilu.
XS
SM
MD
LG