Dostupni linkovi

ORF:Ivo Sanader je primio milionsku proviziju od Hypa?


Državno tužilaštvo u Klagenfurtu "posjeduje indicije da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader 90-tih godina možda ipak tražio i dobio provizije od Hypo Alpe Adria banke", javlja austrijski ORF, pozivajući se na vlastite izvore, u emisiji Morgenjournal.

Austrijska javna radio-televizija podsjeća kako je Sanader tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova Hrvatske. Navodno je, kako ga sumnjiči austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, "sudjelovao kod odobravanja kredita Hypo-banke hrvatskim vladinim institucijama i poduzećima, i za to ugovarao provizije".

Prema spoznajama Tužilaštva, kako javlja ORF, "riječ je o isplatama u visini od više miliona šilinga". Isplatu provizija Sanaderu odobravali su tadašnji predsjednici uprave Hypa Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger, navodi ORF.

Ako bi istraga potvrdile sumnje, bivšem hrvatskom premijeru bi u Austriji prijetio i dodatni postupak zbog lažnog svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom, navodi ORF. ORF u Državnom tužilaštvu Klagenfurt nije dobio potvrdu svojih informacija.

ORF podsjeća da posebno Državno tužilaštvo za suzbijanje korupcije u Austriji već provodi istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca. ORF, međutim tvrdi, kako se ove nove informacije ne bi trebale odraziti na zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za izručenjem bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG