Dostupni linkovi

Obama će danas potpisati START


Američki predsjednik Barak Obama potpisaće danas dokument o ratifikaciji Sporazuma o nuklearnom razoružavanju /START/, saopštila je informativna služba Bijele kuće.

Ceremonija potpisivanja dokumenta biće obavljena iza zatvorenih vrata i prisustvovaće joj samo predsjednikovi fotografi.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev to je učinio 28. januara, a ceremonija razmjene ratifikovanih dokumenata između Rusije i SAD biće obavljena 5. februara u Minhenu, na sastanku ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Hilari Klinton.

START-om je predviđeno da dvije zemlje umanje broj nuklearnih bojevih glava za 30 odsto i ograniče broj raketa dugog dometa i teških bombardera na po 700, a nuklearnih bojevnih glava na po 1550.

Ovo će omogućiti Rusiji da demontira zastarjeli dio svog nuklearnog arsenala i zadrži paritet sa SAD u narednih deset godina, koliko sporazum važi

Gornji dom ruskog parlamenta ratifikovao je ovaj novi sporazum 26. januara, a dva dana kasnije predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je dokument o ratifikaciji.

Američki Senat ratifikovao je START prošlog mjeseca. Dokument su potpisali ruski i američki predsjednici Dmitrij Medevdev i Barak Obama u Pragu 8. aprila prošle godine.
XS
SM
MD
LG