Dostupni linkovi

Sarajevo: Skup podrške demonstrantima u Egiptu


Sarajevo: Podrška demonstrantima u Egiptu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link


Selma Boračić

Ispred Egipatske ambasade u Sarajevu okupili su se građani porijeklom iz Egipta, kojim su se pridružili i građani Sarajeva. Demonstranti u Sarajevu podržali su zahtjeve Egipćana za smjenu egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Podršku su pružili noseći transparente i uzvikujući parole poput "Sloboda Egiptu", "Dolje Mubarak!", "Idi!", "30 godina je dosta", kao i one protiv Mubarakovih planova da ga nakon 30 godina vladavine zamijeni njegov sin.

Jedan od organizatora prostesta, Husein el-Sharkawi kaže da traže samo slobodu za egipatski narod.

“Tražimo slobodu i demokratiju u Egiptu. 30.godina je dosta, ne možemo više. Ne možemo više trpjeti ovaj režim. Dosta je siromaštva. Ovo je podrška za naš narod u Egiptu. Da im poručimo da su BiH i Sarajevo uz njih”,
kaže el Sharkawi.



Kenan, jedan od građana Sarajeva, kaže kako podržava slobodu izbora i pravo na glas.

“Podržavamo demokratiju. Činjenica je da je u Egiptu na sceni demokratski pokret, kojeg podržava kompletna opozicija, sekularisti, komunisti, religiozne grupacije. Podržavamo građane Egipta," ističe Kenan.

Demonstranti tvrde kako bi Egipat po svemu trebao da bude bogata država, ali zbog Mubarakovog režima, mladi stručnjaci uglavnom napuštaju zemlju.

Demonstranti kažu da ih posebno ne zanima da li će Mubaraka zamijeniti Muhamed el-Baradei ili neko drugi, već im je prije svega cilj odlazak Mubaraka.
XS
SM
MD
LG