Dostupni linkovi

Islamisti u Jordanu pregovaraju sa državom


Islamisti u Jordanu saopštili su u ponedjeljak da su započeli dijalog s državom, istakavši da, za razliku od situacije u Egiptu, opozicija u kraljevini ne teži promjenama režima.

Front islamske akcije sastao se u nedjelju s jordanskim premijerom Samirom Rifaijem i predao mu zahtjeve napismeno, rekao je neimenovani član izvršnog vijeća te organizacije France Presseu.

Zahtjevi uključuju ostavku vlade, izmjenu izbornog zakona i osnivanje vlade nacionalnog spasa, precizirao je on, a generalni tajnik organizacije Hamze Mansour je ocijenio da je to početak dijaloga s vladom.

Kralj Abdullah II je dobio i shvatio poruku naroda. Nadamo se da će brzo djelovati, rekao je on.

Očekuje se da će uskoro 49- godišnji monarh, koji je na prijestolu naslijedio svog oca kralja Husseina u februaru 1999. godine, uskoro primiti delegaciju Fronta islamske akcije da čuje na šta se žale.

Nema poređanja Egipta i Jordana. Ljudi tamo zahtijevaju promjenu režima, ali mi tražimo političke reforme i izabranu vladu, kazao je Mansour, naglasivši da se "priznaje legitimitet Hašemita".

Muslimanska braća, koja su takođe u opoziciji, tražila su izmjenu ustava da bi se umanjila vlast kralja u imenovanju premijera.

Na osnovu ustava usvojenog 1952. godine, kralj ima ekskluzivno pravo da postavlja i smjenjuje premijera.

U Jordanu se inače petkom poslije molitve u podne (džume)održavaju protesti već tri sedmice. Demonstranti zahtijevaju političke i ekonomske reforme.
XS
SM
MD
LG