Dostupni linkovi

Velike gužve na kairskom aerodromu zbog evakuacija


Međunarodni aerodrom u Kairu danas je u haosu i konfuzije, mjesto gdje se slivaju hiljade stranaca koji pokušavaju da napuste zemlju koju potresaju višednevni nemiri, i gdje mnoge zemlje šalju čarter avione da evakuišu svoje građane.

Neki su opisali aerodrom kao veliki izbjeglički logor na mermeru. Putnici već istanjenih nerava upadaju u svađe a neki čak i u tuče.

Do podneva stiglo je obavještenje u kojima se upućuju grupe putnika iz Danske, Njemačke, Kine, Britanije i Kanade da su njihove vlade poslale avione da ih evakuišu, što je izazvalo navalu na izlaze aerodroma.

Japan je objavio da će poslati čarter avione da evakuiše svoje građane, a procjenjuje se da je oko 500 Japanaca blokirano na aerodromu u Kairu.

Očekuje se slijetanje čarter avion sa oko 150 Amerikanaca danas popodne na kiparskom aerodromu u Nikoziji. Portparol aerodroma u Nikoziji rekao je da let kasni zbog jakog saobraćaja na kairskom aerodromu.

Američki zvaničnici rekli su da će biti potrebno nekoliko letova narednih dana da se iz Kaira prebace svi Amerikanci, a SAD će možda poslati avione i u druge egipatske gradove kao što je Luksor.

Turska je poslala četiri aviona i vratila 1.444 svojih građana u posljednja dva dana, Izrael i Rusija po dva a Češka jedan.

Ti avioni pomogli su da se malo raščišti gužva na aerodromu u Kairu, ali samo na kratko, pošto stranci i Egipćani koji žele da odu stalno pristižu.

Avione su poslali i Saudijska Arabija, Libija, Liban, Indija, Grčka, Kanada, Irak i Azerbejdžan. Australija će iznajmiti specijalni avion za evakuaciju svojih građana do neke prijestonice u Evropi.
XS
SM
MD
LG