Dostupni linkovi

Ustavni Sud Republike Srpske potvrdio izbor Vlade


Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske /RS/ Mirko Zovko rekao je da je odlukom suda da izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka potvrđen izbor nove Vlade i premijera Srpske.

Zovko je rekao da je odluka o izboru predsjednika Vlade RS donesena u skladu sa Ustavom RS, jer su tako najviše dvije od šest ključnih funkcija pripale predstavniku jednog konstitutivnog naroda.

"Ako Ustav kaže da pripadnici jednog naroda mogu obavljati najviše dvije funkcije, onda izborom premijera nije urađeno ništa drugo nego što kaže ustavna definicija iz člana 69", rekao je Zovko novinarima.

Potvrdio je da je Sud danas odbio zahtjev Kluba Bošnjaka za prisustvovanjem javnoj raspravi o ovom pitanju, jer, kako je rekao, za javnom raspravom nije bilo potrebe.Prema njegovim riječima, zahtjev je odbijen iz više razloga, jer je riječ o tipično ustavnom pitanju i Sudu u javnoj raspravi nije potreban ekspert koji bi tumačio odredbe Ustava.

Prvi čovjek Ustavnog suda RS je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su pojedini mediji vršili pritiske na Ustavni sud, nakon što je objavio da se o predmetu neće voditi javna rasprava, već da će se odlučivati na sjednici.

Odluka Ustavnog suda stupiće na snagu objavom u Službenom glasniku RS.
XS
SM
MD
LG