Dostupni linkovi

Pacoli uslovio učešće u vlasti mjestom predsjednika Kosova


Predsjednik Alijanse novo Kosovo (ANK) Bedžet Pacoli izjavio je danas da je uslovio učešće u novoj vladajućoj koaliciji dobijanjem mjesta predsjednika Kosova.

"To sam jasno rekao i Hašimu Tačiju tokom telefonskih razgovora koje sam imao posljednjih dana. Pod tim uslovima ću sjesti da razgovaram sa Tačijem", rekao je Pacoli, a prenosi portal gazetaexpress.com.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne dobije mesto predsjednika Kosova, njegova stranka ostaće u opoziciji.

"Ako uđemo u koaliciju, mi ulazimo da doprinesemo Kosovu i narodu. Ja znam da je mjesto predsjednika Kosova funkcija gdje ja mogu da dam svoj doprinos. Za to nema nikakve sumnje. Ne bih prihvatio nijednu drugu funkciju gdje ja ne bih mogao dati doprinos", kazao je lider ANK.

Prema izjavama najbližih saradnika Pacolija, ukoliko ANK uđe u koaliciju za koju se očekuje da će je predvoditi Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, tražiće i tri ministarska mjesta.

Među mogućim kandidatima za predsednika Kosova se spominje i prvi potpredsjednik Alijanse za budučnost Kosova Bljerim Šalja ukoliko stranka koju predvodi Ramuša Haradinaj odluči da uđe u koaliciju.

Najviše poslanika u Skupštini Kosova imaće Demokratska partija Kosova - 34. Na drugom mjestu je DSK sa 27 poslanika, a treći Pokret "Samoopredelenje" koji je osvojio 14 mandata. Alijansa za budućnost Kosova je dobila 12 poslaničkih mjesta, dok će Alijansa novo Kosovo imati osam poslanika.Srpske partije dobile su ukupno 13 mjesta.

Rezultati izbora biće proglašeni konačnim nakon što prođe rok za žalbe. Rok za podnošenje žalbi ističe večeras.
XS
SM
MD
LG