Dostupni linkovi

Italijansko pravosuđe prihvatilo da se Dušku Šariću sudi u Crnoj Gori


Italijanski pravosudni organi i zvanično su prihvatili zahtjev Crne Gore da se Dušku Šariću, osumnjičenom u Italiji za šverc 112 kokaina u toj zemlji, sudi u Crnoj Gori.

Putem međunarodne pravne pomoći Ministarstvo pravde Republike Italije uputiće spise predmeta na osnovu kojih bi crnogorsko tužilaštvo trebalo da podigne optužnicu protiv Šarića. Za krivično djelo koje mu se stavlja na teret u Italiji je predviđena zakonska kazna od 20 do 30 godina zatvora.

Italija je, piše podgorički Dan , odlučila da prihvati zahtjev crnogorskih pravosudnih organa kako se postupak ne bi odugovlačio, jer Duško Šarić u ovoj fazi ne bi mogao da bude izručen Italiji s obzirom na to da je državljanin Crne Gore. Dvije zemlje su nedavno potpisale sporazum o saradnji, odnosno o razmjeni operativnih informacija, ali ne i o izručenju sopstvenih državljana.

Prema saznanjima lista, jedan o uslova Italije jeste da kada počne sudski proces protiv ostalih optuženih iz narko grupe, crnogorski istražni organi omoguće da Duško Šarić bude ispitan putem video linka kako bi sudija i advokati odbrane mogli da mu direktno postavljaju pitanja.

Za razliku od brata Darka Šarića koji je osumnjičen da je vođa narko klana odgovoran sa krijumčarenje droge iz Južne Amerike na Balkan, i koji je državljanin Srbije, Duško Šarić je crnogorski državljanin. On je od 16. novembra, uhapšen u Pljevljima na osnovu italijanske potjernice i od tada je u pritvoru, koji mu je sredinom prošlog mjeseca produžen na još mjesec dana. Mlađi Šarić je odbacio sve optužbe koje ga dovode u vezu s trgovinom narkoticima na teritoriji Italije te da je član organozovane kriminalne grupe od 53 člana sa prostora bivše Jugoslavije i Italije.
XS
SM
MD
LG