Dostupni linkovi

Cvetković u ponedeljak predaje odgovore na Upitnik EU


Premijer Srbije Mirko Cvetković predaće u ponedeljak evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu (Stefan Fuele) odgovore na Upitnik Evropske komisije na osnovu kojih treba da bude izrađeno mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Zajedno sa Cvetkovićem odgovore će u Briselu predati i potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Odgovori na Upitnik sadrže više od 5.500 stranica u 37 tomova.

Vlada Srbije je 27. januara je usvojila odgovore na Upitnik Evropske komisije čime je završen proces njihove pripreme koji je trajao oko šest nedelja.

U pripremi odgovora na Upitnik učestvovao je veliki broj ljudi iz različitih ministarstava, vladinih institucija i agencija, nezavisnih institucija, udruženja, nevladinog sektora. Na prevoenju odgovora bilo je angažovano i 70 prevodilaca.

Posle uručivanja odgovora uslediće dodatna pitanja i slanje tehničkih misija u Beograd, a potom izrada mišljenja (Avis) Evropske komisije o tome da li je zemlja - budući kandidat spremna za taj status i za sledeću fazu - definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.
XS
SM
MD
LG