Dostupni linkovi

SAD: Irak bez pomoći neće moći da zaštiti zemlju


Bez dodatne i brze pomoći, iračke bezbednosne snage neće biti u mogućnosti da zaštite svoju zemlju od napada pobunjenika ili spoljnih neprijatelja, pošto krajem godine tu zemlju napuste američki vojnici, ocenjeno je u izveštaju SAD, objavljenom u nedelju.

Polugodišnji izveštaj specijalnog generalnog inspektorata za obnovu Iraka citira i podatke američke ambasade u Bagdadu, prema kojima su vlada, ekonomija, pravosudni sistem i osnovni servisi kao što su elektrodistribucija i vodovod u Iraku i dalje nestabilni.

U izveštaju se kao najveći krivac za situaciju u Iraku navodi korupcija u iračkoj vojsci i policiji, zbog koje su protraćeni mnogi kapaciteti, a oprema je i dalje loša.

"Nekoliko američkih posmatrača primetili su stvarne ili moguće propuste u kapacitetima iračkih bezbednosnih snaga, koji bi mogli da utiču na njihovu sposobnost da dostignu bezbednosne ciljeve", navodi se u izveštaju.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame razmotrila bi mogućnost da neki vojnici ostanu i posle tog roka, ukoliko bi to tražili irački lideri. Irački premijer Nuri al-Maliki rekao je ranije da su iračke bezbednosne snage sposobne da zaštite zemlju, i izrazio uverenje da strane trupe neće biti neophodne u budućnosti.
XS
SM
MD
LG