Dostupni linkovi

Sarkozi: Francuska uz narod Tunisa i Egipta


Francuski predsednik Nikola Sarkozi u nedelju je na Samitu Afričke unije u Adis Abebi izjavio, da je Francuska uz narod Tunisa i Egipta, ali da više voli "mirne promene" režima.

"Francuska s prijateljstvom i poštovanjem stoji uz Tunižane i Egipćane u ovom apsolutno presudnom periodu", rekao je Sarkozi u svom govoru na Samitu Afričke unije u Adis Abebi gde je on počasni gost.

"Demokratija i poštovanje ljudskih prava su vrednosti za koje se vaša organizacija bori svakodnevno i koje vi uspevate da unapređujete. To su duboka stremljenja svakog od naših naroda, na šta nas snažno podsećaju događaji u Tunisu i u Egiptu", rekao je francuski predsednik.

"Nasilje, odakle god da dolazi, nikad nije rešenje, zato što nasilje ne poziva ni na šta drugo nego na nasilje,i zato što nasilje na svim kontinentima samo rađa očaj i patnju", rekao je Sarkozi.

U narodnoj pobuni u Tunisu sredinom januara svrgnut je dugogodišnji predsednik Zin El Abidin Ben Ali, a demonstracije u Egiptu,koje su pokrenute po ugledu na Tunis već šesti dan ugrožavaju trodecenijsku vladavinu predsednika Hosnija Mubaraka.
XS
SM
MD
LG