Dostupni linkovi

Marti: Potrebna temeljna i nezavisna istraga izvan Kosova


Navode o trgovini organima i povezanosti nekih kosovskih političkih krugova sa organizovanim kriminalom treba temeljno istražiti, a istragu treba da sprovede neko nezavisno telo izvan Kosova, a ne Euleks, izjavio je izvestilac Saveta Evrope (SE) Dik Marti.

U intervjuu agenciji Beta nakon usvajanja njegove rezolucije o trgovini organima na Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, on je ukazao da je za takvu istragu neophodno obezbediti punu zaštitu svedoka i pozvao albanske vlasti da istinski sarađuju u istrazi.

"Nije da nemam poverenja ni u koga ko radi u Euleksu i u svom izveštaju sam naveo da ima ljudi od velike vrednosti, ali kada treba sprovoditi istragu o ličnostima koje imaju veliku političku odgovornost u zemlji, treba naći drugo rešenje, autoritet koji je verovatno izvan Kosova, potpuno nezavisan i tu je suštinski problem", smatra Marti.

On je istakao da je zbog toga potrebno imati sredstva koja garantuju punu zaštitu svedoka zato što, kako je kazao, nedavna prošlost na Kosovu pokazuje da svedoci nisu bili dovoljno zaštićeni i u tom kontekstu podseća na izveštaj Žan-šarla Gardeta o zaštiti svedoka.

"Ako Euleks treba da se bavi tim problemom, treba mu obezbediti dodatna sredstva, a po pitanju procedure, posebno zaštite svedoka, treba mu staviti na raspolaganje mnogo više sredstava nego što je to slučaj sada", dodao je izvestilac SE.
XS
SM
MD
LG