Dostupni linkovi

U Kairu i danas hiljade građana na ulicama


Nekoliko hiljada demonstranata, koji zahtijevaju da predsjednik Egipta Hosni Mubarak ode s vlasti, okupilo se i danas u centru Kaira.

Učesnici protesta okupljeni na trgu Tahrir (Trgu oslobođenja) skandiraju "Odlazi, odlazi" i "Mirno, mirno" pred pripadnicima vojnih snaga koji su raspoređeni po gradu kako bi suzbili pobunu, javio je Reuters.

Britanska agencija javlja da je policija pucala u blizini demonstranata koji su se okupili u bočnim ulicama koje vode do ovog trga, ali da za sada nije jasno da li je riječ o gumenim mecima.

Vojska osigurava i Egipatski muzej u centru prijestolnice, u kojem se čuva veliki broj starina, uključujući sadržaj Tutankamonove grobnice i njegovu zlatnu posmrtnu masku, kako bi se spriječile krađe.

Tokom dosadašnjih protesta, neki od najvećih sukoba dogodili su se na trgovima i ulicama u blizini ovog muzeja, a prema pojedinim izvještajima, zabilježene su krađe iz zgrada vlade.

AFR je izvestio da je u jučerašnjim sukobima demonstranata s policijom poginulo ukupno 20 osoba - 13 u Suezu, petoro u Kairu i dvoje u Mansuru, sjeverno od prijestolnice, a da je od početka protesta u utorak uhapšeno oko 1.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG