Dostupni linkovi

Obama razgovarao telefonom sa Mubarakom


Predsjednik SAD Barak Obama (Barack) pozvao je egipatskog kolegu Hosnija Mubaraka da se uzdrži od nasilja i sprovede konkretne mjere kako bi ispunio obećanja o više demokratije i boljim ekonomskim mogućnostima.

Obama je s Mubarakom razgovarao telefonom u noći između petka i subote, ubrzo poslije Mubarakovog televizijskog obraćanja naciji, prvog od početka višednevnih masovnih protesta u Kairu i drugim gradovima, u kome je objavio raspuštanje vlade.

"Nasilje neće odgovoriti na nezadovoljstvo Egipćana, a suzbijanjem ideja nikad se ne postiže da one nestanu", rekao je Obama u Bijeloj kući poslije polusatnog telefonskog razgovora s Mubarakom koji je iniciran iz Vašingtona.

Obama je poslije Mubarakovih obećanja o više demokratije i boljim ekonomskim mogućnostima rekao:

"Kazao sam mu da mora da da značenje tim riječima, da sprovede konkretne mjere i akcije kako bi ispunio obećanje. Sve vlade moraju da zadrže moć pomoću dobrovoljnog pristanka, a ne silom."

Širom Egipta traju višednevni masovni protesti građana koji traže odlazak Mubaraka poslije skoro 30 godina na vlasti i iskorjenjivanje bijede, korupcije i nezaposlenosti.
XS
SM
MD
LG