Dostupni linkovi

Zagreb traži informacije o eksploziji u rafineriji


Ministarstvo zaštite okoline, prostornog uređenja i građevinarstva Hrvatske zatražilo je zvanične informacije od nadležnih tijela u BiH o požaru i eksploziji u Rafineriji nafte u Brodu, uz obrazloženje da može doći do prekograničnog zagađenja - javljaju hrvatski mediji.

Mjerna stanica u Slavonskome Brodu nije zabilježila znatniju koncentraciju štetnih plinova u vazduhu.

Eksplozija u brodskoj Rafineriji dogodila se jutros oko 8.30 sati, pri čemu su povrijeđena tri radnika.

Požar je izbio usljed puštanja u rad rezervne pumpe kada je došlo do kratkog spoja i eksplozije uvodne kutije visokonaponskih kablova na elektromotoru pumpe. Požar je izbio na sekciji 35 - za hidrodesulfurizaciju dizel-goriva.

Povrijeđeni radnici zbrinuti su i prevezeni u bolnicu u Doboju i čeka se izvještaj ljekara o stepenu povreda. Svi radnici su van životne opasnosti.

U roku od 10 minuta otklonjeni su svi kvarovi, osim trenutnog i kratkog plamena. Eksplozija nije izazvala nikakve požare niti je bilo emisije štetnih gasova, kao ni izlivanja štetnih materija, navodi se iz u saopštenju iz Rafinerije i ističe da je proces rada normalizovan.

Hrvatski mediji, međutim, navode da su lokalne vlasti u susjednom Slavonskom Brodu nekoliko puta u posljednje vrijeme upozorili na "visok nivo štetnih gasova koji dolaze iz rafinerije u Brodu".

Rafinerija u Brodu od 2007. godine u vlasništvu je ruske kompanije Zarubežnjeft.
XS
SM
MD
LG