Dostupni linkovi

Članovi Hrvatskog društva pisaca traži izvinjenje predsjednika


Članovi Hrvatskog društva pisaca (HDP), Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić zatražili su danas od predsjednika Društva Velimira Viskovića da se javno "ispriča za poticanje i sudjelovanje u medijskom linču kojem je očiti cilj simbolička, ali i moguća stvarna eliminacija Miljenka Jergovića iz javnoga života".

Potaknuti upozorenjem kolege Ivana Lovrenovića "na pogromaško prokazivanje pisca Miljenka Jergovića kao nelojalnog pripadnika hrvatskog društva" pisci su u današnjoj izjavi za javnost zatražili i da uprava Društva osudi govor mržnje.

Lovrenović je nedavno istupio iz HDP-a zbog, kako je ustvrdio u pismenoj ostavci, izostanka reakcije na Viskovićev intervju u "Vijencu" kada je rekao da je "nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji".

"Nulta osjetljivost na poziv za protjerivanjem iz društva stečevina je i znatno uređenijih i tolerantnijih sredina od naše, a izražavajući u ovom slučaju solidarnost s Miljenkom Jergovićem, upozoravamo da je uvažavanje drukčijeg mišljenja temeljna vrednota demokratskog društva i da pravo na polemiku ne uključuje pravo na progon", ističe se u njihovoj izjavi.

Visković je tvrdnje o Jergoviću izrekao nakon intervjua u beogradskom nedjeljniku "Vreme" u kojem je Jergović za vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića izjavio da je "trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju".
XS
SM
MD
LG