Dostupni linkovi

Wikileaks:SAD finansirale demokrtske snage u Egiptu


Sjedinjene Američke Države su sa nekoliko desetaka miliona dolara finansirale organizacije za promovisanje demokracije u Egiptu, na štetu predsjednika Hosnija Mubaraka, navodi se u dokumentima objavljenim na internet stranici Wikileaks, koje je u petak prenio norveški dnevni list Aftenposten.

Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) planirala je izdvojiti 66,5 miliona dolara u 2008. godini i 75 miliona u 2009. godini za egipatske programe demokratije i dobrog upravljanja, navodi se u bilješci američke ambasade u Kairu od 6. decembra 2007.

"Predsjednik Mubarak je duboko skeptičan što se tiče uloge SAD-a u promovirasaju demokracije", navodi se u diplomatskom telegramu od 9. oktobra 2007.

"Ipak, programi američke vlade pomažu u uspostavljanju demokratskih institucija i jačanju glasova pojedinaca u korist promjena u Egiptu", navodi se u diplomatskom telegramu.

Aftenposten, koji tvrdi da je prikupio svih 250.000 diplomatskih dokumenata objavljenih na Wikileaksu, piše da je SAD direktno doprinio "razvijanju snaga koje su protiv predsjednika" Mubaraka.

U drugom diplomatskom telegramu se navodi da sume koje je SAD dodijelio za promociju demokratije pokrivaju istovremeno i programe same egipatske vlade i financijsku pomoć egipatskim i američkim nevladinim organizacijama aktivnim u tom domenu.
XS
SM
MD
LG