Dostupni linkovi

25 delegata održalo sjednicu Doma naroda Federacije BiH


U Sarajevu je danas s početkom u pet do 12 zasjedalo 25 delegata izabranih dosad u kantonalnim skupštinama za novi četverogodišnji mandat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Njih 24 podržalo je tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri kantonalne skupštine (Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10) delegiraju svoje članove za federalni Dom naroda kako bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog entitetskog parlamentarnog nivoa.

"U slučaju ignorisanja poziva da u roku od deset dana prekinu blokadu i pridruže nam se delegati iz spomenutih kantona, mi izabrani delegati bit ćemo prinuđeni u ovom kapacitetu preuzeti odgovornost i pristupiti konačnom konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu s važećim pravnim tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. godine, poštujući odredbe Ustava FBiH i Poslovnika o radu Doma", navedeno je između ostalog u tom tekstu.

Ako se u kantonima u kojima još nisu provedeni posredni izbori delegati ne izaberu ni u roku od deset dana, izabrani očekuju da visoki predstavnik u BiH poduzme konkretne sankcije protiv onih koji sabotiraju konstituisanje vlasti, istaknuto je.
XS
SM
MD
LG