Dostupni linkovi

Podnesena krvična prijava protiv HDZ-a


Nezavisni saborski poslanik i predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić podnio je danas krivičnu prijavu protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice
(HDZ).

On je na konferenciji za novinare u Saboru objasnio da ne može za korupciju da bude kriv samo bivši premijer i šef te stranke Ivo Sanader, već i HDZ kao pravno lice.

"Ne može Ivo Sanader biti kriv za sve, a da ostali ništa nisu znali. Meni kao njegovom protivniku dođe žao. Ovo šutiranje dok je čovek u prašini nije u redu", rekao je Pančić.

On je objasnio da krivičnu prijavu zasniva na odgovornosti HDZ-a, kao pravnog lica, za navodno postojanje "crnog fonda" u toj partiji, kupovinu luksuznog automobila Ivi Sanaderu i fiktivnog zapošljavanja člana HDZ-a Rada Buljubašića u Hrvatskoj elektroprivredi, koji je ustvari radio u HDZ-u.

Prijava je podnijeta Uredu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala USKOK , a na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih osoba za krivična djela. Pančić očekuje da će navodi iz prijave biti ozbiljno provjereni, iako je riječ o vladajućoj stranci.

Pančić je najavio da će o krivičnoj prijavi protiv HDZ-a obavijestiti sve poslaničke klubove u Evropskom parlamentu.
XS
SM
MD
LG