Dostupni linkovi

U Srbiji u potpunom ili djelimičnom štrajku oko 1000 škola



U Srbiji je u potpunom ili djelimičnom štrajku 1 077 od 1 804 škole, pošto je Vlada odbila prijedloge sindikata da prosvjetarima poveća plate.

Ministarstvo prosvjete Srbije saopštilo je da je 637 škola u zakonskom štrajku, 440 je potpuno obustavilo rad, dok 693 škole normalno rade.

Ministarstvo apeluje na pojedine direktore i štrajkačke odobore da ne sprečavaju ulazak djece u školu, bez obzira na odluku o štrajku i podsjeća na ustavno pravo na obrazovanje.

Vlada Srbije, kako se navodi, razumije položaj zaposlenih u prosvjeti, ali smatra da se teret krize mora ravnomjerno raspoređivati i da su zahtjevi pojedinih sindikata za dodatnih 20 milijardi dinara nerealni.

Ocjenjuje se da bi ispunjavanje svih zahtjeva dovelo do enormnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije,izazvalo haos u ekonomiji zemlje koji bi imao nesagledive posljledice.

Premijer Mirko Cvetković upozorio je predstavnike sindikata u prosvjeti da njihovi interesi ne bi trebalo da budu na štetu zaposlenih u drugim sektorima, niti usmjereni na ekonomsku destabilizaciju zemlje.
XS
SM
MD
LG