Dostupni linkovi

Egipat: Novi sukobi policije i demonstranata



Egipatskla policija sukobila se danas sa demonstrantima u Kairu i istočnom gradu Suecu nakon što su vlasti saopštile da ce zabraniti nove antivladine proteste.

Očevici navode da se nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru glavnog grada, nedaleko od sudskog kompleksa, i ispred zgrade sindikata novinara, zahtevajući smenu predsednika Hosnija Mubaraka.

Policija je tukla demonstrante palicama i upotrebila suzavac kada su oni pokušali da probiju kordon. Okupljeni su gađali policajce kamenjem.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je upozorilo da novi protesti neće biti tolerisani i zapretilo da će svi učesnici uličnih demonstracija biti krivično gonjeni.

Bela kuća apelovala je da egipatska Vlada dozvoli održavanje protesta i opisala situaciju kao "značajnu priliku" za tu zemlju.

Šef francuske diplomatije Mišel Alio-Mari izrazila je žaljenje zbog jučerašnje pogibije četvoro demonstranata i jednog policaca, ali je dodala da treba ohrabriti razvoj demokratije u Egiptu i svim zemljama širom sveta.
XS
SM
MD
LG