Dostupni linkovi

Rasmusen pozdravio ratifikaciju START u Rusiji



Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozdravio je danas ratifikaciju novog sporazuma (START) o smanjenju strateških nuklearnih arsenala Rusije i SAD u ruskom parlamentu.

Podsećajući da je i američki Senat ratifikovao novi START, Rasmusen je ocenio da je "stupanje na snagu tog važnog sporazuma dobra vest za međunarodnu bezbednost i stabilnost".

Generalni sekretar NATO je izrazio nadu da će "politički podsticaj koji pruža ovaj sporazum, pomoći saveznicima i Rusiji da na konkretan način unaprede strateško partnerstvo uključujući i antiraketnu odbranu".

O konkretnim oblicima saradnje Evropljana i Rusa u antiraketnoj odbrani biće danas reči na dva sastanka Saveta NATO-Rusija, na nivou ambasadora i načelnika generalštaba 29 zemalja.

Novi START koji su 8. aprila 2010. u Pragu potpisali predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama, predviđa maksimum od 1.550 strateških bojevih glava za svaku zemlju, odnosno smanjenje nuklearnih arsenala za 30 odsto u odnosu na stanje iz 2002. godine.
XS
SM
MD
LG