Dostupni linkovi

Holandski oficir: Bio sam talac VRSHolandski oficir Markus Helgers (Marcus) posvedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su ga u maju i junu 1995. snage bosanskih Srba držale kao taoca kod radarske stanice na Jahorini.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" za taoce, krajem maja i početkom juna 1995, posle vazdušnih napada NATO-a na položaje i objekte Vojske RS.

Svedok Helgers izjavio je da je bio među nenaoružanim vojnim posmatračima UN u Kasindolu kojima su, 26. maja 1995, pripadnici Vojske Republike Srpske saopštili da su "u kućnom pritvoru" zbog vazdušnih udara NATO-a.

Kako je rekao svedok, narednih 20 dana međunarodni posmatrači su u dvočasovnim smenama izvođeni na stražarsku kulu u neposrednoj blizini radarskih kupola, kao "živi štit" od NATO napada.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da su međunarodni posmatrači bili "ratni zarobljenici", a ne taoci, zbog sumnje da su navodili NATO avione na ciljeve.
XS
SM
MD
LG