Dostupni linkovi

Obama pozvao na jedinstvo republikanaca i demokrata


Američki predsjednik Barak Obama pozvao je u Kongresu, u svom govoru o stanju nacije, političare obje vodeće stranke da rade zajednički kako bi odgovorili na izazove pred kojima se zemlja nalazi, u promijenjenom svijetu gdje se pojavljuju nove sile kao što su Kina i Indija.

"Napredovaćemo zajedno - ili uopšte nećemo napredovati, jer su izazovi pred nama veći od jedne stranke i veći od politike. Danas nije riječ o tome ko će pobijediti na sljedećim izborima... nego da li će se nova radna mjesta i fabrike otvarati u ovoj zemlji ili na nekom drugom mjestu," rekao sinoć Obama u Kongresu.

Od novembra u Kongresu njegovi demokrati imaju tanku većinu u gornjem domu, Senatu, a republikanci u donjem, Predstavničkom domu.

Obama, koji drugi put drži govor o stanju nacije od kada je predsjednik, rekao je da se ekomonski svjetski poredak promijenio u jednoj generaciji i pozvao zemlju da investira u inovacije kako bi bila na nivou izazova koje postavljaju rastuće sile kao što su Kina i Indija.

Mnogi Amerikanci, rekao je američki predsjednik, sjećaju se perioda prije globalizacije kada je bilo dovoljno raditi puno da bi se dobili pristojna plata i socijalne pogodnosti.

On je ipak ohrabrio svoje sugrađane i podsjetio ih da SAD još imaju najjaču privredu svijeta.

On je rekao da će novi zakoni biti usvajani samo uz podršku obe glavne partije, i demokrata i repubikanaca, i pozvao republikance da preuzmu "odgovornost" učešća u vladanju zemljom.
XS
SM
MD
LG