Dostupni linkovi

Napadačima na Tatona ukupno 240 godina zatvora



(Fotogalerija: Sud tokom donošenja presude za ubistvo Tatona, 25. januar 2011)

Nebojša Grabež

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak četvoricu organizatora grupe - koja je pre šesnaest meseci u centru grada, do smrti pretukla francuskog navijača Brisa Tatona - na kazne od 30 do 35 godina zatvora, a osmoricu optuženih na kazne od 12 do 14 godina zatvora.

Dvojica optuženih osuđena su na četiri, odnosno pet godina zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a Sud je izrekao ukupno 240 godina zatvora za ubistvo Tatona.

Zastupnik porodice Taton i Tužilaštvo zadovoljni su presudom, dok advokati osuđenih i članovi njihovih porodica najavljuju žalbe, tvrdeći da je u pitanju montiran proces sa političkom pozadinom.

Jedan od najosetljivijih slučajeva srpskog pravosuđa dobio je epilog. Brutalno ubistvo navijača francuskog Tuluza u centru Beograda, koje je šokiralo domaću i svetsku javnost kažnjeno je sa ukupno 240 godina zatvora.

Porodica Brisa Tatona, kako je preneo njihov zastupnik Slobodan Ružić, smatra da je presuda adekvatna.

"Porodica Taton smatra da su kazne odgovarajuće, s obzirom na težinu učinjenog zločina. Moramo sačekati pismeni otpravak presude da bismo čuli detaljno objašnjenje suda. Nadam se da će biti dovoljno kvalitetno da bi opstalo po žalbama koje se očekuju od strane svih okrivljenih i njihovih branilaca", rekao je Ružić.

Svetozar Vujačić, advokat Dejana Puzigaće, koga je tužilaštvo označilo kao jednog od organizatora ubistva i koji je jedan od dvojice u bekstvu, rekao je po izricanju presude da je ona "skandalozna" i da ne počiva ni na jednom materijalnom dokazu.

Beograd: Spomen - ploča za Brice Tatona, 17. septembar 2009.


“Definitivno je jasno da je pravda ovde ozgubila bitku sa politikom. Ovde su presudili političari i diplomate. To je meni bilo jasno još 17. septembra prošle godine, kada je Dragan Đilas (gradonačelnik Beograda) sa francuskim ambasadorom postavio spomen ploču sa pravnom kvalifikacijom. On je presudio, na Obilićevom vencu, gde piše – nevinoj žrtvi bezumnog nasilja. To je bio kraj”,
kazao je Vujačić.

Branilac Ivana Grkovića, osuđenog na 30 godina, Zora Dobričanin-Nikodinović kazala je da je donesena odluka "prezentacija moći".

“Ako je neko mislio da će se na ovakav način i ovakvim odlukama dodvoriti Evropi i približiti Evropskoj uniji, vara se. Ja mislim da nas je ova odluka ne samo udaljila od ulaska u Evropsku uniju, nego nas zauvek eliminisala od članstva u EU”, ocenila je ona.

Tamna mrlja

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona pratilo se s posebnom pažnjom, a mnogi su ga u startu okvalifikovali kao test za srpsko pravosuđe.
Kriminolog Rajko Danilović: Upravo tako izrečena žestoka presuda je upozorenje svima onima koji su skloni takvom ponašanju.

Tokom devetomesečnog procesa, menjani su iskazi svedoka, koje su zastupnici porodice ubijenog Tatona pripisali strahu, preko bekstva dvojice glavnoosumnjičenih, do optužbi odbrane okrivljenih da je proces politički montiran.

Iste optužbe, po izricanju presude, kojih nisu bili pošteđeni ni novinari, upućivali su rodbina i brojni prijatelji osuđenih, čiji je broj daleko prevazilazio kapacitet sudnice. Palatu pravde obezbeđivao je veliki broj policajaca u uniformi.

Reagujući na presudu, advokat i kriminolog Rajko Danilović, ocenio je za RSE da veruje da je glavna svrha kazne generalna prevencija, i rekao da očekuje da će ta mera imati efekta.

Šetnjom protiv nasilja, 1. oktobar 2009.

x
Šetnjom protiv nasilja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

“Relativno visoke kazne koje su izrečene relativno mladim ljudima, više su upozorenje pojavi koja je masovna, a to je – da takozvani navijači, ustvari više huligani, prave razna teška krivična dela. Upravo tako izrečena žestoka presuda je upozorenje svima onima koji su skloni takvom ponašanju, da mogu da očekuju da će biti ozbiljno i oštro krivično-pravno gonjeni”, smatra Danilović.

Profesorku Beogradskog Univerziteta Srbijanku Turajlić, koja je 01. oktobra 2009. učestvovala u „Šetnji protiv nasilja“ organizovanoj povodom ubistva Brisa Tatona, pitali smo koliko su se od te šetnje do danas promenile prilike u društvu.

“Plašim se da će to ostati jedna od tamnih mrlja u ovom, već ionako rasturenom, društvu. Ja ne mogu sa izvesnošću da kažem – dobro, to je bilo strašno, ali to se u ovom društvu više nikad neće desiti. Ja se plašim da se to u ovom društvu može svakog dana ponovo desiti, jer prosto, mi ne činimo ono što bi trebalo da nas dovede do tačke da se to više ne može dešavati”, kazala je Turajlić.
XS
SM
MD
LG