Dostupni linkovi

Ekonomski rast u fokusu Obaminog godišnjeg govora naciji



Na godišnjem govoru predsjednika SAD Baraka Obame o stanju nacije očekuje se da će biti riječi o unapređenju ekonomije i tržišta rada. Portparol Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je kako očekuje da će predsjednik najviše govoriti o ekonomskim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavaju SAD, te kako otvoriti nova radna mjesta i ojačati konkurentnost.

Predsjednik Obama je ranije naveo kako želi da vlada poduzme mjere za poticanje ekonomskog rasta u projektima poput proizvodnje eko-energije i omogućavanje grantova za koledže.

Ovo će biti Obamin drugi govor naciji, a istovremeno i prvi od kako je njegova Demokratska stranka na izborima u novembru 2010. godine izgubila parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu republikanaca.

Tradicionalno, godišnji govor američkog predsjednika održava se u zgradi Američkog kongresa. Potaknuti nedavnom pucnjavom na predstavnicu iz Arizone Gabrielle Giffords, neki demokrati i republikanci su se obavezali da će sjediti zajedno a ne razdvojeno tokom godišnjeg govora Baracka Obame.
XS
SM
MD
LG