Dostupni linkovi

HRW: O plusevima i minusima u zaštiti ljudskih prava


Dugotrajna politička kriza u BiH nastavila je 2010. da koči nužne reforme, uključujući ustavne izmjene, ocjenjuje se u godišnjem izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

"Uspješna lokalna suđenja za ratne zločine ponovo su bila svjetla točka, ali uznemiravanje nezavisnih novinara i mali broj povratnika i dalje bacaju sjenku na stanje ljudskih prava u BiH", dodaje se u izvještaju.

Za Srbiju se navodi da su usvajanje Rezolucije o Srebrenici i napori srbijanskog parlamenta da se nosi sa ratnim zločinima bili u sjenci neuspjeha Vlade da uhapsi haške bjegunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

HRW također ukazuje da i dalje ima napada na nezavisne novinare kao i da je prisutna diskriminacija romske manjine.

Kad je riječ o situaciji na Kosovu, HRW ocjenjuje da je kosovski pravosudni sistem i dalje slab i pored napora da se sudi počiniocima ratnih zločina i posljeratnih zlostavljanja manjina.

U dijelu izvještaja o Hrvatskoj, HRW navode da su se izborom novog predsjednika koji se zalaže za promoviranje ljudskih prava i otvaranjem ključnog poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ljudska prava našla na dnevnom redu u toj zemlji.

Međutim, i dalje postoji jaz između privrženosti i napretku u oblasti ljudskih prava, ukazuje HRW.

Dodaje se i da je malo urađeno na rješavanju problema Srba izbjeglih iz Hrvatske, koji su izgubili stanarsko pravo.

Odsustvo suđenja i zabrinutost po pitanju nepristrasnosti podrivaju procesuiranje ratnih zločina, a EU je dovela u pitanje privrženost Hrvatske slobodi izražavanja i informiranja, ukazuje HRW..
XS
SM
MD
LG