Dostupni linkovi

Udružili se Bošnjaci, Hrvati i Srbi!


Sa protesta u Tuzli
Sa protesta u Tuzli

Udružili se Bošnjaci, Hrvati i Srbi!

U nedjelju uveče Brisel je bio poprište velikih demonstracija protiv novoizabranih vlasti. Na ulicama je bilo 35.000 gradjana. Razlog – još nisu uspjeli formirati vladu i pregovaraju već sedam mjeseci. Na protestima je takodje promovirana solidarost izmedju dvije dominantne etničke grupe – Flamanaca i Valonaca.

Narod se udružio protiv vlasti.

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik

Zlatko Lagumdžija, kao izborni pobjednik, i svi oni koji sa njim pregovaraju o tome ko će i kako vladati u BiH bi možda mogli razmisliti o ovom belgijskom primjeru. Mada, iskreno rečeno, teško da bi se lideri bilo koje države na svijetu mogli mjeriti sa količinom nesposobnosti svojih kolega u BiH, ako kao što bi se inertnost bilo kojeg naroda mogla mjeriti sa količinom inertnosti ovog bosanskohercegovačkog.

Oni spremno prihvaćaju bijedu i patnju kao svoju svakodnevnicu dok im oni koje su izabrali primaju plaću od 4.000 KDM jer više nisu izabrani (zakon kaže da svaki poslanik može godinu dana primati plaću nakon prestanka mandata) pa ne rade, dok istu tu plaću primaju i oni koji su izabrani ali isto tako ne rade jer vlast nije organizirana.

U isto to vrijeme, predstavnici tih istih gradjana koji rade, Sindikati, kažu da je 85% kompanija opljačkano, te da je tek 15% privatizacija uradjeno uspješno.

U Tuzli se protestiralo na ulicama sa porukom:¨Bojimo se.¨ Ali, na ulice je izašlo tek 1.000 gradjana.


U Bihaću se već godinama pljačka nekadašnji ¨Agrokomerc¨, ako je išta za kradju i ostalo, a njegovi radnici još uvijek najavljuju pisma zvaničnicima. Onim istim što su dozvolili da se sve opljačka. Bila bi smiješna da nije tužna priča da niko ne želi da kupi tamošnju mesnu industriju čija ja cijena tek 20 milijuna maraka, ali je zato benzinska pumpa ekspresno prodata za 5 milijuna. Jedna pumpa pa vrijedi četvrtine mesne industrije!?


U Sarajevu su protestvovali bivši radnici fabrike čokolade ¨Sarabon¨. Četiri godine od proglašenja stečaja još nisu dobili svojih osam plaća niti dionice. Svakom od njih firma i država duguju 28.000 maraka.

500.000 gradjana BiH kocka, 100.000 vraća tudje dugove po principu ¨jednom žirant – doživotni dužnik¨.

Primjera bezbroj ali teško da će u BiH dogoditi onaj scenarij iz Brisela, a još je manje vjerojatno da će se dogoditi neki protest gdje će naši Valonci i Flamanci izraziti solidarnost jednih sa drugima.

Nerelano je iako gradjani BiH žive neuporedivo siromašnije od onih u Belgiji. Nerealno, jer GRADJANI u BiH gotovo da i ne postoje, životare samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Zato BiH i nema jednu nego tri vlade od kojih svaka vuče na svoju stranu, svaka sa ekrana, kako s pravom primjećuje Ivan Lovrenović, kreira atmosferu straha, i svaka je spremna da da radi za dobrobit ¨ svog¨naroda a protiv ona druga dva.


Zato se i naordi mogu udružiti samo – jedni protiv drugih. Još se dugo neće udruživati protiv zajedničkih im pljačkaša, pa će još dugo vremena proći dok naslov ovog bloga bude stvarnost, a ne tek smišljenja ¨podvala¨ autora.

Nema pomoći ni iz svijeta jer i svijet ima previše svojih briga pa zato i poručuje, šta bi drugo, a Bosanci i Hercegovci sami počiste pred svojim vratima

Čiste oni čiste – taman oni izbace jednu lopatu smeća van, a njihovi im lideri ubace još dvije unutra.

Da se imaju čime baviti.

XS
SM
MD
LG