Dostupni linkovi

Srbija: Kraći časovi zbog štrajka prosvetnih radnika


Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće sutra štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a prema najavi čelnika tog sindikata štrajkovaće se u oko 350 škola u Srbiji.

Predsednik te sindikalne organizacije Tomislav Živanović rekao je da se naredne nedelje nastavljaju pregovori sindikata s Vladom i da će se "Nezavisnost", ako dogovor ne bude postignut, pridružiti potpunoj obustavi rada koju još dva prosvetna sindikata najavljuju od 28. januara.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu na razgovorima u petak postigli dogovor i nastaviće pregovore u ponedeljak ili utorak. U nastavku pregovora sa predstavnicima ministarstava prosvete i finasija prosvetari treba da do 10.00 sati u ponedeljak dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Štrajk zajednički organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", čiji su čelnici pozvali i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da u zajedničkom protestu dođu do ispunjenja zahteva.

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, novac za otpremnine kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.
XS
SM
MD
LG