Dostupni linkovi

Vikiliks: Depeša o Miloševićevom boravku u Hagu


Šef pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Tim Mekfaden, informisao je zvaničnike ambasade SAD u Hagu o zdravstvenom stanju, dnevnom režimu, pravnim i finansijskim poslovima i kontaktima van Tribunala bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića tokom njegovog boravka u zatvoru u Sheveningenu.

Kako piše u diplomatskoj depeši od 12. novembra 2003, koju je na svom sajtu objavio Vikiliks, Mekfaden je viđao Miloševića i s njim razgovarao "češće nego iko drugi", naglašavajući da bivši srpski predsednik nije osoba koja rado svoje misli deli sa drugima.

On je Miloševića opisao kao samouverenog čoveka, koji uspeva uz pomoć svoje žene Mirjane Marković da organizuje čitavu mrežu pravnih i političkih kontakata, kao i da preko pravnih savetnika u Beogradu uspešno vodi svoju Socijalističku partiju Srbije (SPS).

Milošević je, kako je rekao Mekfaden, sa ženom imao "izuzetan odnos" i mogao je da manipuliše nacijom, ali ne i suprugom, koja je "po svemu sudeći imala veliki uticaj na njega".

Kada je Miloševićev krvni pritisak veoma skočio u septembru 2003, zvaničnici u Sheveningenu su razmatrali kako da smanje nivo njegovog stresa i "učine ga srećnim", rekao je Mekfaden koji je predložio da se pronađe način kako bi Mira Marković iz Rusije bila dovedena u Hag "sa određenim imunitetom kako ne bi bila uhapšena".

Tribunal je, međutim, procenio da bi to bilo nemoguće, a i sam Mekfaden je ocenio da bi susret dvoje supružnika ipak mogao da predstavlja dodatan rizik po Miloševićevo zdravlje "jer je Mira Marković mogla da bude veoma hirovita osoba".
XS
SM
MD
LG