Dostupni linkovi

Albanija: I vlada i opozicija najavljuju nove proteste


U subotu, dan nakon antivladinog protesta u Tirani na kome je u sukobima sa policijom poginulo troje ljudi, albanski premijer Salji Beriša pozvao je svoje pristalice na "kontra-miting" naredne sedmice, a opozicja najavila nove proteste.

"Pozivam Albance da se okupe u sredu (26. januara) u Tirani kako bi demonstrirali protiv nasilja. To će biti jedna velika manifestacija protiv nasilja", rekao je Beriša na konferenciji za novinare, dodavši da ne poziva samo svoje pristalice, već "sve Albance da dođu iz drugih gradova u Tiranu".

Beriša je optužio lidera opozicije, gradonačelnika glavnog grada Edija Ramu da je okupljanjem "pokušao državni udar", odnosno da dođe na vlasti nasiljem.

Opozicija i vlada razmenili su u subotu optužbe za smrt troje ljudi, a za šest pripadnika Republičke garde, zadužene za zaštitu funkcionera, izdati su nalozi za hapšenje.

Opozicija je najavila nove proteste. "Nastavićemo da mirno demonstriramo", izjavio je Rama i dodao da će protesti biti nastavljeni nakon što sve tri žrtve budu sahranjene.

Opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora održanih u junu 2009, tvrdeći da su izbori bili pokradeni.
XS
SM
MD
LG