Dostupni linkovi

Duma objavila amandmane na novi START


Rusija mora ubrzano da modernizuje svoje nuklearni arsenal i da usmjeri pažnju na raspoređenje balističkih projektila koji mogu da probiju i najsofisticiranije protivraketne štitove, navodu se u nacrtu dokumenta pridodatom Sporazumu o neširenju strateškog naoružanja (START) sa SAD.

Na internet stranici Donjeg doma ruskog parlamenta ili Dume objavljena su dva teksta koji će biti dodatak rezoluciji o ratifikaciji START-a.

U prvom se navodi da se borbena gotovost ruskog nuklearnog arsenala mora održati na nivou koji garantuje "zaštitu od napada koji bi izvela bilo koja strana država ili grupa država u bilo kojoj vojnostrateškoj situaciji".

U drugom dokumentu je istaknut stav Dume prema smanjenju i ograničenjima strateškog naoružanja.

Novi START, koji je zamijenio START 1 čiji je mandat istekao u decembru 2009. godine, potpisali su ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barak Obama u aprilu prošle godine u Pragu.

Prema ovom dokumentu, ruski i američki nuklearni arsenali treba da budu smanjeni na maksimalno 1 550 nuklearnih glava.

Američki Senat ratifikovao je novi START sa Rusijom 22. decembra, ali je dodato i nekoliko amandmana rezoliciji o ratifikaciji, uključujući zahtjev za izgradnju američke globalne protivraketne odbrane.

Novi START stupiće na snagu nakon ratifikacije u oba Doma ruskog parlamenta Dumi i Savjetu Federacije.

Očekuje se da će Duma usvojiti nacrt zakona u trećem i posljednjem čitanju 25. januara. Gornji dom mogao bi da glasa o ratifikaciji 26. januara.
XS
SM
MD
LG