Dostupni linkovi

Irski premijer podnio ostavku na mjesto lidera stranke


Irski premijer Brajan Kauen (Brian Cowen) podnio je danas ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Fiana Feil (Fianna Fail) stranke, ali će ostati na mjestu premijera do izbora koji će biti održani u martu.

Odluka Kauena da se povuče sa predsjedničke funkcije u stranci iznenađujuća je pogotovo što je došla u trenutku kada su u toku pokušaji rekonstrukcije vlade, ocjenjuje AP.

To je ujedno i prvi put u političkoj istoriji Irske da se na mjestu premijera nalazi ličnost koja nije šef glavne vladajuće stranke.

Kauen je bio prinuđen da podnese ostavku jer su to od njega tražili visoki partijski funkcioneri, poslije neuspješnog pokušaja rekonstrukcije vlade.

Irski premijer je ranije ove sedmice predložio šest novih ministara u kabinetu, ali je taj prijedlog blokirala druga partija u koaliciji, Stranka zelenih.

Umjesto rekonstrukcije kabineta, Zeleni su primorali Kauena da raspiše prijevremene izbore za 11. mart. Irska je krajem novembra 2010. godine, poslije više mjeseci odbijanja, ipak bila prinuđena da zbog ekonomske krize zatraži finansijsku
pomoć EU.

Brisel je Irskoj odobrio pomoć od 67,5 milijardi eura, a novac je namijenjen prije svega pokrivanju spoljnog duga te zemlje.
XS
SM
MD
LG