Dostupni linkovi

Odbrana Tihomira Purde uložila žalbu na produženje pritvora


Odbrana Tihomira Purde uputila je danas žalbu Sudu BiH na odluku kojom mu je produžen ekstradicioni pritvor, izjavila je Hini advokat Ana Primorac iz advokatske kancelsrije Josipa Muselimovića.

Primorac je izjavila da se žalba, između ostalog, zasniva na ocjeni Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da nema osnova za poduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde.

DORH je na svojoj internet stranici u četvrtak objavio da je nakon istrage utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje krivičnog postupka protiv Purde, hrvatskog branioca uhapšenog 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu srbijanske potjernice, pa time ni osnova za traženje njegovog izručenja.

Nakon odluke hrvatskog pravosuđa da neće pokretati krivični progon Purde jer za to nema osnova, njegovo izručenje od BiH zatražila je Srbija.

Na zahtjev srbijanskih vlasti, Sud BiH donio je juče oduku kojom je Purdi ekstradicioni pritvor produžen za najduže četrdeset dana, u što je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru otkako je 5. januara uhapšen na graničnom prelazu Orašje.

U advokatskom timu koji zastupa Tihomira Purdu u BiH očekuju da bi Sud BiH o njihovoj žalbi mogao odlučivati početkom sljedeće sedmice.
XS
SM
MD
LG