Dostupni linkovi

Debata u UN-u: Izgradnja institucija potrebna postkonfliktnim društvima


U Njujorku je održana tematska sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o postkonfliktnoj izgradnji mira - izgradnji institucija, kojom je predsjedavala Bosna i Hercegovina.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun ocijenio je u uvodnom obraćanju na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti da se BiH brzo kretala od zemlje s postkonfliktnim okruženjem i korisnice međunarodne pomoći ka zemlji koja doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti kao članica Vijeća sigurnosti.

Generalni sekretar je rekao i da će iskustva BiH u segmentu izgradnje institucija pomoći uspostavljanju zajedničke platforme koja će kasnije pomoći zajedničke napore međunarne zajednice.

Ambasador BiH pri UN-u je govorio o iskustvima naše zemlje u postkonfliktnom periodu na primjerima reforme odbrane i izbornim procesima koje je u početku organizirao OSCE.

"Odgovornost za izborni proces je postepeno prenesena na lokalne vlasti, tako da Bosna i Hercegovina danas u potpunosti upravlja ovim procesom i sposobna je organizovati pravedne, transparente i demokratske izbore", izjavio je ambasador BiH pri UN-u Ivan Barbalić.

Ambasadorica SAD-a u UN-u Suzan Rajs je rekla da je pred učesnicima današnje debate veliki zadatak da na pravi način pripreme instrumente kojim će se osigurati da se suštinski zadatak izgradnje mira izvodi na bolji način.

Na debati u Njujorku je ponovljeno da je izgradnja institucija neophodna svim društvima u poskonfliktnom periodu - od Haitija do Liberije i od Sudana do Afganistana.
XS
SM
MD
LG