Dostupni linkovi

Medvedev i Karzai: Nova etapa u odnosima dvije zemlje


Predsjednici Rusije i Avganistana Dmitrij Medvedev i Hamid Karzai otvorili su danas u Moskvi novu stranicu u odnosima dve zemlje, prvom posjetom nekog avganistanskog lidera Rusiji od povlačenja sovjetske vojske iz Avganistana 1989. godine.

Karzai je ranije boravio u Rusiji ali samo u okviru međunarodnih samita. Karzai je pozvao ruskog predsjednika da uskoro posjeti Avganistan.

Karzai, koji danas treba da razgovara i sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, ocenio je da je Rusija "više nego blizak saveznik", zemlja sa kojom Avganistan ima "zajedničke kulturne i istorijske vrijednosti".

Dve zemlje nastoje da ojačaju ekonomske veze, pa su Karzai i Medvedev u tom kontekstu najavili potpisivanje sporazuma o ekonomskom partnerstvu ali nisu izneli više detalja.

Predsjednici Rusije i Avganistana su razgovarali i o postepenom prebacivanju odgovornosti sa NATO-a na avganistanske snage bezbjednosti što je planirano da se završi do 2014. godine.

Rusija ne učestvuje u međunarodnim snagama u Avganistanu, ali je u novembru potpisala sa NATO sporazum kojim otvara svoju teritoriju za snabdijevanje snaga Alijanse.

Medvedev i Karzai, dodaje agencija France press, nisu govorili o borbi protiv trgovine narkoticima u regionu. Rusija je jedna od zemalja kroz koju se droga iz Avganistana švercuje na zapadnoevropsko tržište.
XS
SM
MD
LG