Dostupni linkovi

Patriotizam važniji od matematike


Istraživač u Koltsovu,Novosibirsk
Istraživač u Koltsovu,Novosibirsk

Patriotizam važniji od matematike

Vjerujem da svi koji su nekad bili u SSSR-u jako dobro znaju koliko su gradjani provodili vremena u – čitanju. Vjerujem da će moji čitaoci lako složiti sa tezom da ako je išta u tom sistemu bilo dobro – to je bilo obrazovanje. Ima dosta primjera da se o kvaliteti obrazovnog sistema u komunizmu pisalo vrlo pozitivno.

Zato je i vijest da Rusija priprema reformu svog obrazovanja izazvala dosta radoznalosti koje se ubrzo pretvorilo u – šok.

Evo zbog čega.

Knjiga o patriotskom obrazovanju mladih

Vladajuća je stranka predstavila reformu obrazovanja, koja bi po njihovom planu, mogla početi već početkom slijedeće školske godine. U tom prijedlogu piše da se sa početkom devetog razreda, oko 15-e godine života, školski dan dijeli dva dijela: obavezni i neobavezni. U prvom dijelu bi studenti dolazili i slušali predavanja kao i do sada ali drugi dio bi bio posvećen – patrotizmu. Točnije, taj se dio naziva ¨patriotsko obrazovanje¨.

Broj predmeta se smanjuje na 10 i od njih su samo tri obavezujuća – fizičko, generalna sigurnost i predmet nazvan ¨Rusija i svijet¨. Svi drugi predmeti su neobavezni, dakle student sam bira kojih će ostalih 7 predmeta pohadjati.

Tako će patriotizam imati prednost nad matematikom, fizikom, književnošću i tako dalje. Jedan od najpoznatijih ruskih novinarki, Kilia Ltznina piše u dnevniku ¨Moscow Times¨ da će sa novim sistemom ¨učenje ljubavi prema Putinu biti obavezno, dok će matematika i engleski jeziki biti dobrovoljno.¨

Zna se šta moraš, a izaberi šta želiš.

Zvaničnici kažu da se država obrazovanjem brani od ekstremizma i sva istraživanja pokazuja da je ta teza tačna. Nisam medjutim siguran da se od ekstremizma možete odbraniti ¨patriotiskim¨obrazovanjem.

Učitelji u Rusiji zaradjuju oko 450 dolara mjesešno i teško da se možete upisati na sveučilište bez mita.

Jedina dobra vijest u ovom prijedlogu, kažu mi kolege iz ruske redakcije jeste da se radi o – prijedlogu te da ima još nade da prijedlog ne prodje u parlamentu. Moj pesimizam ima argumente u činjenici da je prijedlog pripremila vladajuća stranka koja ima svaku moguću nadmoć u broju glasova, opozicija praktično i ne postoji.

Tako vladajuća stranka u Rusiji uvedi patriotizam u školsku nastavu. I patriotizam će biti samo ono što kaže - vladajuća stranka.

XS
SM
MD
LG