Dostupni linkovi

Bin Laden uputio prijeteću poruku Francuskoj


Lider Al kaide Osama bin Laden zaprijetio je u novoj audio-poruci da će Francuska skupo platiti zbog politike u Avganistanu i zatražio da se njeni vojnici povuku iz muslimanskih zemalja.

Bin Laden je rekao da oslobađanje francuskih talaca koji su zarobljeni Avganistanu zavisi od toga da li će francuska vojska napustiti tu zemlju.

"Ponavljamo vam istu poruku: Oslobađanje vaših zatvorenika iz ruku naše braće povezano je sa povlačenjem vaših vojnika iz naše zemlje", rekao muški glas u audio-poruci koju je emitovala Al džazira.

Kamerman Stefan Taponije i novinar Erv Geskije, koji rade za televiziju Frans 3, zarobljeni su zajedno sa troje avganistanskih kolega u decembru 2009. godine u oblasti sjeveroistočno od Kabula.

"Odbijanje vašeg predsjednika da se povuče iz Avganistana je rezultat njegove potčinjenosti Americi, a to odbijanje predstavlja zeleno svjetlo da pobijemo zarobljenike. Ali nećemo to učiniti onda kada to njemu odgovara", rekao je Bin Laden.

On je upozorio da će predsjednik Nikola Sarkozi zbog svog stava platiti "veliku cijenu na različitim frontovima u Francuskoj i izvan nje".
XS
SM
MD
LG