Dostupni linkovi

Bler priznao da je zanemario pravni savjet


Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je danas da je zanemario upozorenje vladinog pravnog savjetnika da bi napad na Irak bio nelegalan bez dodatne podrške Ujedinjenih nacija zato što je savjet bio neformalan.

Bler je u novom svjedočenju pred britanskom istražnom komisijom o invaziji na Irak 2003. godine rekao da bi njegov pravni savjetnik lord Goldsmit promijenio stav da je bio upoznat sa svim detaljima.

Bivši premijer podnio je komisiji pismenu izjavu, nakon što je pozvan da razjasni iskaz koji je dao prije godinu dana, pošto su se pojavila neslaganja sa svjedočenjem lorda Goldsmita.

Goldsmit je nedavno rekao da je osjećao "nelagodu" zbog izjava koje je Bler davao uoči izbijanja rata. On je 14. januara 2003. godine u izvještaju na šest stranica rekao Bleru da tadašnja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1441 nije dovoljna da bi se opravdala upotreba sile protiv Iraka.

Bivši premijer u novoj izjavi navodi da u tom trenutku on nije formlano tražio savjet, niti ga je Goldsmit formalno dao.

"Zato sam nastavio sa stavom da nova rezolucija nije potrebna", rekao je Bler. On je dodao da je imao u vidu Goldsmitove primjedbe, ali je zaključio da rezolucija 1441 odobrava upotrebu sile, jer Sadam Husein nije iskoristio posljednju priliku da sarađuje sa međunarodnom zajednicom.

Bler je u prvom pojavljivanju pred komisijom u januaru 2010. godine rekao da ne žali zbog odluke da Britanija uđe u rat i da vjeruje da je svijet postao bezbjednije mjesto poslije svrgavanja Sadama Huseina.

Očekuje se da će današnje svjedočenje bivšeg premijera koje BBC direktno prenosi trajati više od četiri sata.

Dvadesetak demonstranata sa transparentom na kojem piše da je Bler "lažov" okupilo se ispred konferencijskog centra u kojem se saslušanje odvija pod jakim mjerama obezbjeđenja.
XS
SM
MD
LG