Dostupni linkovi

Đelić: Akcizama prekršen Sporazum s EU


Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija uvođenjem dvostrukih akciza na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je večeras potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić je Radio-televiziji Srbije rekao da će Srbija morati da mijenja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata.

"Neformalna informacija koju sam dobio je da će Evropska komisija zauzeti zvaničan stav da je promenom Zakona o akcizama prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Đelić na pitanje o tome.

Tokom izmjena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmjene su stupile na snagu 1. januara.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na eurodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na euro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i euro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na euro dizel 37 dinara po litru.
XS
SM
MD
LG