Dostupni linkovi

Obama i Hu Đintao za čvršću saradnju SAD i Kine


Predsednici SAD i Kine Barak Oabma i Hu Đintao založili su se u sredu u Vašingtonu za čvrsšću saradnju u ključnim pitanjima, od povećanja trgovine između te dve najveće svetske ekonomije do borbe protiv terorizma, ali su se pokazale i razlike između njih, posebno u ljudskim pravima.

Obama je na konferenciji za novinare s kineskim predsednikom u Beloj kući priznao da razlike u gledanjima na ljudska prava predstavljaju "povremeno izvor tenzija između dve vlade".

"Imamo neka snažna shvatanja kao Amerikanci o univerzalnosti određenih prava: slobode govora, slobode veroispovesti, slobode okupljanja", rekao je Obama, navodeći da je to istakao u razgovoru s Huom Đintaoom, ali i da ih razlike u shvatanjima ljduskih prava ne sprečavaju da sarađuju u drugim ključnim oblastim.

Predsednik Kine je na ponovljeno pitanje američkih novinara rekao da je na svih osam njegovih sastanaka s Obamom tema bila i pitanje ljudskih prava.

"Kina je uvek posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava", rekao je i dodao da je Kina "ostvarila ogroman napredak" u toj oblasti.

Povodom pitanja valuta, drugog spornog pitanja u odnosma SAD i Kine, Obama je rekao da SAD veruju da je kineska valuta potcenjena zbog čega su kineski proizvodi jeftiniji u inostranstvu, a strani proizvodi skuplji u Kini.

On je rekao i da je Kina postala jedno od "najboljih tržišta za američki izvoz" što je pomoglo održanju pola miliona radnih mesta u SAD.
XS
SM
MD
LG