Dostupni linkovi

MMF priznaje neuspeh finansiranog programa u Rumuniji


Međunarodni monetarni fond (MMF) priznaje neuspeh programa koji je finansrao u Rumuniji i izražava razočaranje što se rumunska ekonomija nije oporavila, prenosi u sredu TV Realitatea.

Šef misije MMF u Bukureštu Džefri Frenks izjavio je da je "veliko razočarenje što se ekonomija nije razvila do sada, kada se približava kraju sporazuma o zajmu".

"Reforme su mogle brže napredovati", rekao je on, ali i dodao da su i pored toga učinjene važne popravke, sprovedene ispravne mere, kao i da se krenulo putem fiskalne discipline.

Analitičari ocenjuju da je ovo prvi put da neki visoki zvaničnik MMF-a priznaje neuspeh projekta izlaska Rumunije iz krize.

I pored tog neuspeha, MMF je raspoložen da pregovara o sporazumu s Rumunijom o novom stend-baj arnžmanu, u okviru kojeg se zajam daje samo u slučaju potrebe, što bi osiguralo kredibilitet Bukurešta na spoljnom tržištu.

Rumunija ima aranžman o zajmu na dve godine s MMF, EU i drugim finansijskim institucijama u iznosu od oko 20 milijardi evra koji se okončava ove godine.
XS
SM
MD
LG